top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

POLSKO: Podleské vojvodství I.- Kostely, kříže a svaté hory

Aktualizováno: 1. 11. 2020

Je všeobecně známo, že v Evropě je Polsko jednou z nejvíce katolických zemí. Česko je naopak jednou z nejvíce ateistických zemí Evropy. Přesto je u nás téměř v každé obci kaple nebo kostel, který ale často chátrá. Po dovolené v Podleském vojvodství už vím, že zde jsou v každé obci kostely minimálně dva- římskokatolický a pravoslavný. Každý kostel, bez ohledu na stáří, zde patří mezi nejlépe udržované budovy v obci.



 

Římskokatolický kostel v obci Tokary

TOKARY Současný dřevěný kostel byl postaven v roce 1935. Během druhé světové války kostel přežil, ačkoli obec byla v tuto dobu rozdělena státní hranicí. Dnes leží celá obec v Polsku, ale s Běloruskem přímo sousedí.


 

Pravoslavný kostel v obci Koterka

Krásný dřevěný kostel byl postavený v roce 1912. Nachází se téměř na konci světa, v malebném lese v mokřadech, přímo na hranicích s Běloruskem. Vede sem slepá silnice, která je zakončena hraniční závorou. Na místě panuje až přízračný klid, který narušuje pouze zpěv ptáků.

 

Św. Góra Grabarka

SVATÁ HORA GRABARKA je poutní místo, kterému se také přezdívá hora křížů. Hora se proslavila v roce 1710, kdy v Podlesí zuřila epidemie cholery. V té době bylo starému muži ve snu odhaleno, že záchranu lze najít na nedalekém kopci. Věrní následovali Boží hlas a přinášeli s sebou kříže. Modlili se, umývali se a pili vodu z pramene. Podle kroniky farnosti Siemiatycze bylo před touto chorobou zachráněno asi 10 000 lidí. Z vděčnosti Bohu za zázrak byla na tomto místě postavena dřevěná kaple Proměnění Páně. Kostel, který byl přestavěn, zrekonstruován a zkrášlen, přežil až do roku 1990, kdy shořel. Nový kostel byl vysvěcen v roce 1998.


V Grabarce se nachází také ženský klášter svaté Marty a Marie, založený v roce 1947 , a tři klášterní kostely (Proměnění Páně, Ikona Panny Marie „Všechno postižené radosti“ a refektář - Nanebevzetí Svaté Matky Boží). Hlavní klášterní kostel (Proměnění Páně) je také farním kostelem . Klášter, pravoslavné kostely a dva poutní domy (dřevěné a cihlové) tvoří osadu kláštera Grabarka. V osadě je také pravoslavný hřbitov.


Po stovky let sem lidé přicházejí, žádají o pomoc a modlí se. Nechávají tu své kříže, pod kterými jsou skryty jejich osobní starosti, trápení a radosti. Nejpočetnější poutě přicházejí na Svatou horu na svátek Proměnění Páně (18. a 19. srpna), ale věřící, poutníci a turisté sem přicházejí po celý rok.


TIP pro kutily.: Na obrázku můžete vidět, že na výrobu kříže stačí kromě dřevěných latí i jiný materiál, který je běžně dostupný v našich domácnostech a zahradách. Kříž lze vyrobit např. z vodovodní trubky, nebo trubek od vysavače


 

Pravoslavný kostel v Zubacze


ZUBACZE je malebná vesnička ležící téměř na hranici s Běloruskem, jejíž střed pyšně zdobí tento ortodoxní kostel, postavený roku 1895. V rohu hřbitova, u kamenné zídky, se nachází dřevěná zvonice postavená současně s kostelem.


 

Kaplica Matki Bożej Jagodnej w Korycinach

Proti předchozím stavbám z článku se do kostela a jeho okolí dostanete po zaplacení vstupu. Za utracené vstupné ale dostanete krásný autentický zážitek, kdy vás zcela pohltí atmosféra 18. století polského venkova.


Historický kostel z roku 1715 leží obklopený lesy a zelení. Budova kostela dříve sloužila jako farní kostel v nedalekém Grodzisku, kde však byla mnoho let nevyužívána a chátrala. Na podzim roku 2015 byla přemístěna do Korycina, do místa zvaného Ziołowy Zakątek. Kaple byla zrekonstruována, vybavena a zasazena do krásné přírody.


Vnitřek starobylého kostela je provoněný dřevem. Z hlavního oltáře shlíží Panna Maria Jagodna (patronka sběratelů bylin) na věřící. 2. července se v Polsku tradičně slavil svátek Panny Marie Jagodnej. Všeobecně se věřilo, že tato vzpomínka na Marii byla počátečním datem pro sběr bobulí bez poškození zdraví. Hlavní oltář zdobí také dvě postavy: sv. Františka z Assisi, patrona ekologie a ekologů, a sv. Izydora Oracz, patrona farmářů.



Samotná historie kostela je také velmi pestrá. Původně římskokatolický kostel byl v roce 1839 přeměněn na pravoslavný. Když byl v roce 1891 vedle něj postaven nový zděný pravoslavný kostel, byl bývalý kostel uzavřen. Po první světové válce byl kostel součástí pravoslavné farnosti Ochrana Matky Boží v Czarna Cerkiewna. Po znovuzískání nezávislosti v roce 1918 byl chrám vrácen katolíkům a byla provedena příslušná úprava. V letech 1987-1990 byl v Grodzisku postaven nový zděný kostel a od té doby starý kostel nebyl využíván k liturgickým účelům. Farář, o. Henryk Kosz a farní rada se dohodli na přesunutí budovy do Korycina, aby ji zachránili před úplným zničením.


 

Pravoslavný kostel v Podbiele

Tento pravoslavný kostel z roku 1876 leží nedaleko hlavní silnice u města Bielsk Podlaski. Při odbočení z hlavní silnice "66" nejprve míjíme továrnu IKEA, kam vede krásná nová asfaltová silnice. Hned za Ikeou se dostáváme na prašnou "vesnickou silnici", která ve zdejší oblasti často spojuje obce mimo hlavní tah. Na prašné návsi zapadlé vesničky Podbiele nás vítají volně pobíhající slepice a další hospodářská zvířata.


Po zaparkování před kostelem za námi přišel farář, který bydlí v domku přes ulici. Nejdřív vypadal nadšeně, asi si myslel, že jsme ortodoxní věřící... Pak se dozvěděl, že ortodoxní věřící nejsme a bylo z něj cítit trochu zklamání. Na chvíli se zarazil a řekl několik polských vět, kterým jsme vůbec nerozuměli. Na otázku, jestli umí anglicky řekl rezolutní NO! Přešli jsme tedy do řeči, kterou se domluví lidé všude na světě. Začali jsme komunikovat pantomimou. O chvíli později farář odemykal kostel a se stručným pantomimickým výkladem nás pustil dovnitř na prohlídku... Vnitřek kostela jsme si mohli projít i nafotit, ale na farářovu žádost fotky interiéru nikde nezveřejňuji ;-)

 

Podobné články:

147 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page