top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Tesařovská kaple v Kořenově

Aktualizováno: 21. 1. 2021

V severočeském Kořenově, u hlavní silnice vedoucí do Polska, se na návrší nachází na české poměry netradiční stavba. Dřevěná, osmiboká, přes sto let stará- Tesařovská kaple.

Počátkem 20. století se němečtí evangelíci rozhodli postavit vlastní modlitebnu a vybrali pro ni místo na vyvýšenině dnešního Tesařova. Toto někdejší pojmenování vzniklo na počátku 19. století, kdy v těchto místech stála pouze dvě stavení: hospoda a .


Evangelíci se scházeli od roku 1903 v chatě Zvonice. Proto se v roce 1908 rozhodli postavit si vlastní modlitebnu.

Přes velké finanční problémy se zdejším evangelíkům podařilo obstarat potřebný finanční obnos. Zejména pomohl zdejší pastor, který jezdil přednášet do Slezska a získané peníze věnoval na stavbu kaple. 20. května 1909, v den Nanebevstoupení Páně, byl položen základní kámen k výstavbě kaple. Stavba byla provedena svépomocí, a ještě téhož roku za velké slávy a účasti byla osmiboká kaple vysvěcena a předána do užívání dne 20. října 1909.


Dne 19.9.2009 - kdy proběhly oslavy stého výročí založení kostelíka na Tesařově, tato dominanta po celkové rekonstrukci zazářila v novém kabátě, a stala se opět chloubou Kořenova.

Zajímavostí která jistě stojí za zmínku je fakt, že dle projektu architekta Dr. Otto Bartninga (projektanta tesařovské kaple), byla v roce 1931 postavena v rakouském městě Dornbirn kopie kaple tesařovské, která do dnešních dnů slouží zdejším evangelíkům. V březnu 2009 se podařilo Obci Kořenov navázat kontakt s rakouským Dornbirnem a získat tak tyto informace. Do této doby totiž nebylo jasné, kde přesně se „dvojče“ tesařovské kaple nachází, i když bylo obecně známo že kaple byly postaveny dvě.



 

KUDY SEM?

Kaple je dobře dostupná od parkovišť v obci Kořenov. Nachází se nedaleko hlavní silnice, je tedy možné ji navštívit i při cestě za jiným cílem (rozhledna Štěpánka, Harrachov), jako rychlou zastávku.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page