top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Skalní hřiby a kamenní sloni v česko-německém pomezí Lužických hor

Lužické hory jsou pro mnohé téměř zapomenutým koutem a já nejsem výjimkou. Pokud bych měl vyjmenovat několik míst, které lze v Lužických horách najít, skončil bych asi jen u Panské skály v Kamenickém Šenově a v okolí skalního hradu ve Sloupu v Čechách. A to je sakra málo. Proto bych se chtěl zaměřit více na prozkoumání tohoto kouta, jež z české strany Lužických hor přechází do Žitavských hor na straně německé. Dnes jsem se jel podívat na kamenné slony a skalní hřiby.


Bíle kameny u Jítravy


Bílé kameny patří mezi největších divy Lužických hor. Když se přes louku blížíte k okraji lesa, máte pocit, že zde leží dva šedavě bílí sloni, kteří své hřbety vyhřívají na slunci. Také proto se jim často říká sloní hřbety.


Jedná se o třetihorní křídové pískovce stejnoměrného složení s vyšším obsahem kaolinitu (to zase jejich bezmála bílou barvu). Za svůj neobvyklý tvar vděčí intenzivní erozi.

Místo je také opředeno nejrůznějšími historkami. Říká se například, že energie, kterou zkamenělí sloni vydávají, je životadárná, a že dívka, která na nich nahá stráví noc za měsíčního úplňku, do roka a do dne otěhotní.

A kromě toho se u Sloních skal údajně vyskytují i paranormální jevy. Jednou se tam prý zjevil skupince cyklistů duch dívky v bílých šatech, jindy se na obilném poli poblíž skal objevil záhadný čtyřicetimetrový piktogram.



 

Kelschstein v Žitavských horách


Jen pár minut jízdy od Jítravy se nacházejí hranice s Německem, za nimiž najdeme další zajímavost. Skalní hřiby, jeden z divů Žitavských hor, jejichž velikost a zabarvení vám vyrazí dech. Já zde byl v podvečer a celou oblast jsem měl jen pro sebe, což zažítek z tohoto místa jen umocnilo.

Kelschstein je obří, cca 17 m vysoký pískovcový skalní hřib nacházející se asi kilometr od městečka Kurort Oybin. Kamenná palice vyniká typickým zbarvením způsobeným především oxidy železa. Od černé, přes různé tóny šedé, narůžovělou až sytě rudou. Patří ke skupině několika podobných útvarů nacházejících se v této lokalitě. Erozí různě odolných vrstev pískovce v kombinaci s působením větru, získaly skály charakteristický tvar palic či kalichu. Odtud také vznikl německý název skalního útvaru.


Další zajímavá místa v Lužických a Žitavských horách lze objevit v tomto pdf dokumentu:


Lužické a Žitavské hory
.pdf
Stáhnout PDF • 8.48MB


 

KUDY SEM?

Bílé skály: Od parkoviště v mapě jste příjemnou procházkou přes louku u skal za pár minut

Kelschstein v Žitavských horách: Zaparkovat se dá na více místech v okolí, já parkoval zde. Odsud to není pěšky ani 10 minut chůze ;-)



48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram
  • RSS Sociální Icon
About Me
Screenshot_20220610_191311.jpg

Jmenuji se Miroslav Novotný a žiji v Mnichově Hradišti. Přírodu Českého ráje mám hned za domem, takže tam směřují mé cesty nejčastěji. Když netrávím zrovna čas v této pohádkové krajině, rád vyrážím kamkoliv, kde jsem ještě nebyl. Rád cestuji autem po vlastní ose a baví mne objevovat známé i méně známé kouty Česka i Evropy. 

Více

 

 

 

bottom of page