top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Jižní Čechy- Přes písečné duny na cestu kolem Světa s Láskou, Vírou a Nadějí

O prodlouženém víkendu jsme se vydali z naší malebné krajiny Českého ráje do krajiny neméně malebné. Do krajiny plné rybníků a pohádkových zámků. Do krajiny Jižních Čech. Jako výchozí místo jsme si vybrali Jindřichův Hradec a krásné ubytování přímo v historickém centru města. Navštívili jsme odsud několik velmi zajímavých míst, které si ukážeme.


Jižní Čechy jsou krajem nesčetných rybníků, borových lesů i rozsáhlých rašelinišť, oživeným siluetami měst i venkovských kostelů, které skvěle harmonují s bělostnými statky. Jižní Čechy jsou však i drsná horská krajina majestátní Šumavy, Novohradských hor a Blanského lesa. Bezpočet krás skrývá však i kraj jihovýchodně od Jindřichova Hradce – díky málo narušené přírodě, hojným volně roztroušeným žulovým blokům, vysokým vrchům i velkým rybníkům bývá právem nazýván Českou Kanadou.

17.9.2020- 20.9.2020

 

Zámek Červená Lhota

Máte rádi pohádku Zlatovláska natočenou roku 1973? Pak toto malebné místo nesmíte při návštěvě Jižních Čech vynechat! Rozhodně však doporučuji si přivstat a místo navštívit časněji dopoledne, než dorazí autobusy návštěvníků. Kolem rybníku je krásná procházka, která poskytuje po celou dobu výhled na červenou budovu zámku. Škoda, že v době naší návštěvy nebyla z důvodu havárie v rybníku u zámku voda... I tak tu bylo moc krásně :-)


Další informace k návštěvě zámku najdete na jejich webových stránkách https://www.zamek-cervenalhota.cz.


 

Písečný přesyp u Vlkova

Věděli jste, že i v jižních Čechách jsou písečné duny? Písečný přesyp u Vlkova je taková malá polopoušť, která je od 21. května 1954 vyhlášena jako přírodní rezervace a nachází se ZDE. Přírodní rezervaci tvoří vátý písek s dunami s výskytem vzácných pískomilných rostlin. Návštěvu rozhodně doporučuji, jednalo se o krásné zpestření babího léta ;-).


 

Třeboň

Třeboň je krásné město, které při návštěvě jižních Čech asi neplánujete vynechat. Dáte si zde v některé z restaurací skvěle udělanou rybu (my byli v restauraci Bílý Jednorožec a mohu toto místo doporučit), půjdete se projít po historickém centru města a návštěvu můžete zakončit třeba procházkou po břehu rybníku Svět ke Schwarzenberské hrobce.


Schwarzenberská hrobka

Schwarzenberská hrobka je pozoruhodná osmiboká novogotická stavba u Třeboně a nachází uprostřed se anglického krajinářského parku na opačném břehu rybníka Svět, než se nachází samotné historické jádro města.

 

Láska, Víra a Naděje

Nedaleko Třeboně se nachází místo, které mne zaujalo při bližším pohledu do mapy a rozhodl jsem se tedy místo navštívit a pohybovat se mezi Láskou, Vírou a Nadějí. O čem je řeč? Přeci o třech rybnících.


Kdy jindy máte čas se zastavit a přemýšlet o životě, než když bloumáte mezi Láskou, Vírou a Nadějí? Krásné místo s krásnou procházkou, kde romantiku trochu narušovala pouze torza mrtvých ryb, která racci nechávali pohozená přímo na cestě. Rybníky, mezi kterými vedou cesty zobrazíte kliknutím na obrázek s mapkou.

Kliknutím zobrazíš mapu ;-)

 

Jižní Čechy jsou jedna velká pohádková krajina, kde můžete být týdny a stále Vás nepřestanou udivovat. Proto se sem v budoucnu ještě mnohokrát vrátíme a budeme objevovat další, pro nás neznámá místa. A že jich je...

38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page