top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Rozhledna Štěpánka- nejstarší rozhledna Jizerských hor

Aktualizováno: 21. 1. 2021

Na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš stojí na vrchu Hvězda malebná rozhledna Štěpánka. Kamenná novogotická rozhledna (959 m.n.m.) se nachází na Příchovickém hřebeni a je nejstarší rozhlednou v Jizerských horách.

Pojmenování připomíná arcivévodu Štěpána, který tu pobýval při dohledu na stavbu Krkonošské silnice. Rozhledna se počala stavět již roku 1847, ale stavební činnost záhy ustala a celá stavba byla dokončena až roku 1892. Při dostavbě byla k dolní části dostavěna štíhlá osmiboká věž z kombinace cihel a pískovce. Výška rozhledny je 24 metrů a výhled z ní je opravdu krásný. Jsou odsud vidět západní Krkonoše, údolí Desné a Kamenice, roztroušená zástavba horských chalup až k přehradě Souš a hora Jizera v pozadí.


Nedaleko rozhledny se nad hlubokým údolím tyčí mohutný kamenný kříž, pravděpodobně největší svého druhu u nás. V roce 1944 ho tam vztyčili němečtí vojáci jako památku na zesnulé spolubojovníky.


Monolitický žulový kříž ještě za války vztyčili němečtí vojáci jako památku na své padlé druhy. Po osvobození a vítězství nad nacistickým Německem se tu jednoho dne objevila skupina československých vlastenců, kteří kříž rozstříleli a jeho čtyři velké kusy shodili do údolí. K obnově došlo až o mnoho let později - v roce 2011, kdy místní spolek za obnovu památek inicioval renovaci. Sesbíral jednotlivé kusy a sestavil kříž znovu dohromady.

Obnovený kříž ale dodnes budí emoce. Řada návštěvníků s jeho existencí nesouhlasí, protože podle nich připomíná fašistické zlo. Jeho obnovitelé jsou ale přesvědčeni o tom, že je třeba připomínat zmařené životy obyčejných vojáků, obyčejných lidí, kteří do války jít nechtěli.



Na volném prostranství mezi rozhlednou a křížem vyrostlo později i několik kamenných menhirů připomínajících zaniklé vesnice. Mnohem dřív toto místo vyhledávali i Keltové. Podle mnohých návštěvníků představuje vrch Hvězda spolu s rozhlednou a kamenným křížem magické místo.


 

KUDY SEM?

v zimním období se vyplatí neposlouchat navigaci, která nabízí všemožné zkratky a je nejlepší jet po hlavní silnici do Kořenova a zde odbočit na Příchovice.


V Příchovicích se nachází několik parkovišť, kde je možné nechat auto a na rozhlednu se asi 1,5 km projít. Dá se dojet na parkoviště ležící až 300 metrů pod vrcholem, ale v zimě doporučuji nechat auto v obci. Parkoviště jsou zde placená, ale zatím se dá zdarma parkovat u Ski areálu U Čápa.

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page