top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

PELJEŠAC- Objevte klidný kout jižní Dalmácie

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Chorvatsko zná mnoho z nás již od mala, mnoho lidí ještě z dob Jugoslávie. Ale známe ho opravdu dobře? Názvy Pula, Šibenik, Split, Trogir a Makarská zná skoro každý a skoro každý je navštívil. Znáte ale místa jako Ston, Trpanj, Orebič, Prapratno, Brijesta nebo Žuljana?


PELJEŠAC je 65 kilometrů dlouhý poloostrov v jižní Dalmácii. Dostanete se na něj trajektem z přístavu v pevninském Ploce, nebo autem přes Bosnu. Ač může být pro někoho opuštění EU traumatizující situace, tak pokud nic nepašujete, můžete být v klidu a stačí Vám i naše občanka. Za pár dalších minut jste zpět v Chorvatsku. Dnes už se staví dálniční most mezi pevninou a Pelješacem, po kterém se vyhnete Bosně a vyjedete přímo na Pelješacu.


Nejvyšší horou poloostrova je 961 m vysoký Sveti Ilija. Na Pelješaci žijí zmije, stáhli se však do málo přístupných lokalit v horách. Při turistickém výletu do hor je třeba mít toto nebezpečí na paměti. Ke zlikvidování hadů byli na Pelješac dovezeny na přelomu 19. a 20. stol. promyky mungo, které jsou známy především v souvislosti s ostrovem MLJET. Na Pelješackém poloostrově žijí také šakali. Pelješac je jediným místem v Evropě, kde žijí ve volné přírodě. Když budete mít štěstí, máte šanci je vidět, jako my. Mimo šakala a promyky jsme viděli třeba ještě strašilku nebo suchozemskou želvu. Takže divočina je v současnosti celkem zaručena. Na poloostrově se hodně pěstuje víno a jižní ovoce (mandarinky, fíky), mandloně a olivovníky.

 

STON


Ston je krásné malé historické město, jehož počátky se datují do začátku 14. století. Úzké středověké uličky a staré kamenné domy zachovaly tajemnou atmosféru do dnešních dnů, kterou dokresluje i nejdelší obranná kamenná zeď v Evropě.



Ston je z minulosti známý také pro svou solanu. Sůl se tu údajně začala rafinovat již ve starověku, ale největší rozmach solany se datuje od 14. století, kdy se stala důležitou pro Dubrovnickou republiku.



Solná rafinerie se rozkládá na ploše 400 000 m2 a je tvořena 7 skupinami bazénů pro odpařování mořské vody, která proudí do pečlivě naplánovaného kanálového systému o 5 řadách s 8 až 10 čtverečními krystalizačními bazény. Jejich velikost a čistota zajišťují vysokou úroveň výroby. Solná rafinerie byla největším zdrojem zisku pro Dubrovník, který od 15. století vyrostl v malou svobodnou republiku.
 

PRAPRATNO

Asi tři kilometry západně od Stonu leží zátoka Prapratno. Jedná se o jednu z nejkrásnějších zátok v této části poloostrova s dlouhou písečnou pláží v oblasti pokryté borovým lesem. Téměř nikde v této oblasti není moře tak jasné a teplé.


V olivovém sadu za pláží leží Autokemp Prapratno, který jsme si oblíbili pro svůj klid, mnoho stínu a slušné ceny. Z Prapratna také vyjíždí trakekt na ostrov MLJET, o kterém píši v článku VÝLET: Ostrov Mljet- zelená oáza v jižní Dalmácii s nádhernými plážemi.


 

BRIJESTA

Brijesta je malá rybářská vesnička, ve které žije trvale kolem 80 obyvatel. Její ekonomika je tvořena rybolovem, cestovním ruchem a zemědělstvím. V Brijestě bude ústit Pelješacký most z pevniny, který se již staví.


My se sem rádi jezdili koupat. Na návsi je štěrková pláž, kde je téměř pořád liduprázdno a panuje tu klid.


 

ŽULJANA


Malé živé městečko, které je hojně využíváno k rekreaci. Je plné apartmánů a restaurací, čím může pro mnohé představovat ideální místo k trávení dovolené. V okolí se nachází několik pláží, ale nebyl jsem na nich, takže nemohu referovat.


Na mne byla Žuljana i v září dost turisticky "živá" a raději bych volil klidnější a osamělejší kout, kde trávit svou dovolenou. Mnoho mých známých si ale Žuljanu chválí a nejeli by zas tam, kam rád jezdím já. Takže je to na Vás ;-)


Musím ovšem říct, že západy slunce ze svahů nad Žuljanou, jsou nádherné.

Dole u moře leží Žuljana

 

TRPANJ


Návštěva tohoto městečka pro mne znamenala velké překvapení. Z města sálá historická atmosféra a panuje zde příjemný klid a pohoda. Je tu několik starých kostelů, městečkem můžete brouzdat úzkými uličkami i po rušnější hlavní třídě, kde si můžete vybrat z mnoha podniků k občerstvení. Jen pár kroků z centra Vás dostane do přírody- na skalnaté útesy, po kterých se procházíte ve stínu borovic. Právě kombinace slané vůně moře, svěží vůně borovic a zvuk šplouchajících vln je prostě úžasná.


Tip na výlet z webu chorvatsko-manie.cz

Jedenáct kilometrů od Trpanje leží vesnice Potomje, ktará je střediskem vinařské oblasti Dingač. Z Potomje vede jednostopý a neosvětlený tunel směrem k pobřeží (400 m dlouhý). Tunel ústí ve svahu nad mořem v lokalitě Dingač. Svahy se rozkládají nad osadou Potočine směrem k zátoce Prisoje. Je posázen autochtonním druhem vinné révy, plavac mali crni, který se zpracovává v nejlepší značkové víno dingač (chráněné značkou od roku 1961, má obsah alkoholu 14 %). Tunel usnadnil přístup vinařů k vinicím nad mořem, ale v současné době umožňuje i turistům dostat se autem až k pobřeží, k vesnicím Borak a Potočine. Zdejší pláže jsou mimořádně půvabné, příroda velmi zachovaná a moře je azurové. Přímo v Potomje je řada vinných sklepů s možností ochutnávek a případného nákupu.


 

BÍLÉ ÚTESY U OBCE KOBAŠ

Skryté místo místo civilizaci, kam vede několik kilometrů velmi úzká asfaltová cesta, plná serpentin. Úžasné místo!


142 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page