top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Kryštofovo Údolí- hlavní vesnice Evropské unie, s malým čůrajícím psíkem a velkým viaduktem

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Kryštofovo Údolí. Název místa, který evokuje spoustu myšlenek, jak dané místo vypadá. Pokud jste zde nikdy nebyli, realita Vás asi překvapí. Najdete tu totiž pestrou paletu zajímavostí. Například 333 let starý roubený kostel, 120 let starý železniční viadukt, o poznání mladší sochu čůrajícího voříška a orloj.




Kryštofovo údolí- historie

Obec se v současnosti skládá z původně tří obcí, které vznikaly postupně od 16. století tak, jak osadníci stoupali z údolí výše do hor. Nejníže leží Rokytnice ( Eckersbach ), následuje Holundergrund (Bezové údolí , v pozdějších dobách nazývané Kryštofovo údolí ) a nejvýše Novina (Neuland).


V dobovém popise panství Lemberk ze 16. srpna 1678 se říká o Kryštofově Údolí:


"Tato vesnice leží pod velkou horou, zvanou Ještěd. Samo o sobě je hornatým, studeným a drsným místem a větší část roku je plné vysokého sněhu, má krutou zimu a časté povětří. Zimní období končí velmi pomalu na jaře a začíná znovu už na podzim. Chtějí-li obyvatelé této obce z bahnité a unavené půdy něco sklidit, musí předem s největší námahou hnojit, přičemž pole často vymrznou a vymáčí se. Útěchou obyvatel je trocha ovsa a lnu, které pro předčasně napadlý sníh mohou být jen ztěžka z polí sváženy. Mnozí, kteří mají pár kusů dobytka, se živí vožením obilí po silnicích, k čemuž se jim půjčují peníze, a teprve po prodeji platí svým věřitelům určitý poplatek. Ostatní se živí namáhavým předením. Konec konců je to nepříjemné a divoké místo a spíše se oškliví, než aby vybízelo k bydlení. O sousední obci Novina bylo napsáno : Poloha, polnosti, obživa a společná práce jsou stejné, jako v Kryštofově Údolí."


Velká změna v doposud značně odlehlé obci nastala v polovině a ke konci 19. století. Nejprve byla skrz obci postavena okresní silnice, později ji doplnila ještě železnice, spojující Liberec s Děčínem a Teplicemi.

 

Kostel svatého Kryštofa


Roubený barokní kostel pochází z let 1683-1686. Od roku 1893 kryje vnější stěny břidlicový obklad, díky čemuž vypadá kostel velice netradičně. Kostel je obklopený starým hřbitovem, kde je většina pohřbených německého původu a spoustu z jmen již smyl z pomíků čas. Zajímavostí na hřbitově je také malá krytá márnice, do které můžete nahlédnout.

 

Orloj


Vesnický orloj se nachází přímo u silnice v centru obce. Vznikl přestavbou chátrající trafostanice. Je osazen 22 řezbovanými figurami, ze kterých je 18 pohybových. Levý horní výklenek je osazen sv. Barborou, pravý výklenek sv. Kryštofem. Mezi výklenky jsou věžní hodiny. Pod těmito hodinami je umístěn ponocný, který zvedáním trubky k ústům a kolem něhož obíhá pejsek, zahajuje v celou hodinu chod pohybových figur. Pod tímto ponocným je reliefní luneta představující život na vesnici jejíž součástí jsou 4 pohybové figury. Po tzv. krmení dochází k otevření oken a prochází pohyblivé procesí dvanácti apoštolů. Ćas je řízen přes satelit, na jižní stěně jsou připravovány sluneční hodiny.


Více informací o orloji najdete na www.orloj-betlemy-chaloupka.cz



 

Kašna voříška čůrajícího na patník


Kašna dostala čestné místo na první terase nad hlavním parkovištěm, kde čůrající psík v adventních měsících shlíží na šestnáct metrů široký venkovní betlém s figurami v životní velikosti. Podle autora nápadu, který se nechal inspirovat Bruselem a jeho sochou čůrajícího chlapečka, Kryštofovo Údolí představuje "hlavní vesnici Evropské unie".



 

Novinský železniční viadukt


Velký železniční viadukt byl postaven v letech 1898–1900. Zajišťuje železniční spojení mezi Českou Lípou a Libercem. Je dlouhý 230 metrů, má 14 oblouků a výšku 30 metrů. A pozor! Viadukty jsou zde dva, malý a velký, které jsou trochu bokem mimo ostatní zajímavosti obce

 

Kudy sem?

Pokud se sem vydáte autem, zaparkovat můžete přímo v centru obce. Vydat se sem můžete i vlaky z Liberce a Děčína.


 

Dalkší články z místa Kryštofovo Údolí:

55 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page