Vyhledat
  • Miroslav Novotný

VÝLET: Ralsko- do zimní divočiny za Zubry

O cestách do bývalého vojenského prostoru Ralsko jsem již psal v několika předchozích článcích. Dnešní výlet byl pro mne však zcela výjimečný v mnoha ohledech. Poprvé jsem byl v oboře Židlov v zimě a díky tomu jsem mohl zaznamenat stopy největších evropských savců a pocítit jejich přítomnost v místech, na kterých bych tyto obdivuhodné tvory nečekal. A co víc, tyto světově kriticky ohrožené tvory jsem měl možnost vidět na vlastní oči!

Stádo zubrů pózuje pod hradem Bezděz

V Bělověžském pralese v létě 2020 se mi zubry vidět nepodařilo, i když jich tam žije mnohonásobně více, než v Česku. Musel jsem si tedy počkat a vypravit se opakovaně během podzimu a zimy do obory Židlov, ležící v Ralské pahorkatině.


Obora Židlov se nachází v bývalém vojenském prostoru a má téměř 4000 hektarů. Při svých toulkách tímto prostorem tedy můžete nachodit desítky kilometrů, aniž byste potkali živáčka. Budete tu jen Vy a příroda. Během výletu se můžete proplétat hlubokými lesy, překonávat prudké kopce a hluboká údolí a dostat se na náhorní plošinu připomínající savanu. Může se stát, že ujdete 20 kilometrů a neuvidíte ani zajíce, ale i ten pocit samoty a odlehlosti je zcela fascinující. Doslova očista pro duši.


Jindy ale při svých cestách narazíte na četná setkání s lesní zvěří. V dlouhé staré dubové aleji u Krupského dvora jsme potkali velké stádo srn. Jindy jsem narazil na třicetičlenné stádo jelenů, což byl výjimečný zážitek. Něco takového jsem viděl poprvé v životě. Dnes na nás z louky pro změnu koukali zubři. Potkat tohle zvíře ve volné přírodě je obrovská vzácnost.


Zubři dorůstají výšky téměř dvou metrů a délky tří metrů. I přes větší vzdálenost, která Vás od nich dělí jsou děsivě monstrózní a velcí. Trochu mi setkání s nimi evokuje myšlenku, že by mohlo vypadat setkání s některým druhem dinosaurů podobně :-D.

Zubr Evropský je největším volně žijícím suchozemským obratlovcem Evropy. Samci dosahují hmotnosti 530 až 920 kilogramů, samice téměř o polovinu méně, 320 až 540 kilogramů. Tradičně jsou rozlišovány tři geografické poddruhy, z nichž dva již vyhynuly. Někdy bývají klasifikovány jako samostatné druhy. Prvním je zubr evropský (Bison bonasus bonasus), který jako jediný přežil do současnosti. Dalším je o něco menší horský poddruh zubr kavkazský (Bison bonasus caucasicus), kterého člověk vyhubil po první světové válce, a jemu příbuzný zubr karpatský (Bison bonasus hungarorum), který vyhynul již v historických dobách.



12 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram
  • RSS Sociální Icon
About Me

Rád cestuji po vlastní ose, baví mne fotografování. Tato stránka mi slouží jako takový můj cestovní deník, ve kterém si chci uchovat vzpomínky na navštívená místa. Zároveň se o navštívená místa rád podělím svými postřehy a třeba i někoho inspiruji ;-)

 

Více

 

 

 

DALŠÍ PROJEKTY:

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now