top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Vánoční trhy- Görlitz a Bautzen (D)

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Boty mi klapou na mokré dlážděné ulici, do vlasů mi dopadají studené prosincové kapky deště a jejich ledovou teplotu ještě zvýrazňuje mrazivý vítr. V nevlídných podmínkách, zachumlaný hluboko do bundy, pokračuji pomalu dál. Mezi starými domy se postupně začíná rozléhat známá melodie. Je to píseň Let It Snow! od Franka Sinatry, která s přibývajícími metry sílí. Co bych tak za sníh dal, říkám si v hlavě, protože ten vodopád, který mi dopadá na hlavu připomíná spíše monzunový déšť, než období Vánoc.

14.12.2019 => 262 Km


Görlitz


Naším prvním cílem je město Görlitz. Auto necháváme v parkovacím domě u vlakového nádraží a vydáváme se do centra. Cestou nám bohužel začíná velmi silně pršet a my doufáme, že se jedná o krátkou přeháňku. Nejedná...


Görlitz je nejvýchodněji položené město Německa. Nejstarší zmínky o městě jsou známy kolem roku 1071. Ve městě je mnoho historických zajímavostí, jako jsou například kostel svatého Petra a Pavla (Peterskirche), Waidhaus, skladištní dům z 12. století, radnice na Dolním náměstí (Untermarkt) z roku 1369 s věží a orlojem. Město rozděluje řeka Lužická Nisa, která tvoří zároveň státní hranici. Za řekou se polská část města jmenuje Zgorzelec (Zhořelec).

Prší čím dál víc, po celou dobu naší návštěvy. Ve městě jsme si prošli především Slezské vánoční trhy, které jsou rozeseté v uličkách kolem náměstí. Atmosféra, kterou trhy získali tímto rozmístěním, se mi ohromně líbila. Možná právě proto jsou místní vánoční trhy v posledních letech pravidelně vítězem nejkrásnějších vánočních trhů v Sasku.


Z trhů jsme odbočili ke katedrále, odkud je výhled na řeku, která rozděluje město na německou část Görlitz a polskou část Zgorzelec. Pak jsme kvůli promočenému oblečení v dešti šli zpět k autu, protože už nám začínala být dost zima a ani horké svařené víno nepomohlo.


 

Baudzen


Po půl hodince jízdy po dálnici, kdy jsme usilovně sušili promočené svršky, parkujeme v Budyšíně, jen pár metrů od historického centra.


Budyšín je jedno z nejstarších německých měst. Dominantně působí jeho sedmnáct věží a bašt, které vykreslují středověkou atmosféru i v dnešní době. Bok po boku zde dodnes žijí dvě skupiny obyvatel – Němci a Lužičtí Srbové.

Svatováclavské trhy v Budyšíně jsou pojmenovány podle českého krále Václava IV. a jsou to nejstarší vánoční trhy v Německu. Město je menší než prve navštívený Görlitz, ale o to víc Vám učaruje kouzelná středověká atmosféra.

 

Spojit návštěvu obou míst do jednoho dne byl skvělý nápad. Jedinou kaňkou bylo počasí, které nám v Görlitzu vůbec nevyšlo a trhy jsme si kvůli tomu neužili tak, jak jsme si představovali. Jinak návštěvu obou měst rozhodně doporučuji a já osobně se sem ještě budu chtít někdy vrátit, až bude teplejší období.



 

TIP pro průmyslové nadšence nebo lidi, kteří chtějí vidět, co máme hned za humny, ale radost jim to úplně neudělá


GPS průjezdu obcí, takřka skrz hnědouhelnou elektrárnu Turów a kolem obřího, skoro 300 metrů hlubokého hnědouhelného dolu: 50.9445497N, 14.9014483E

GPS obřích skleníků na rajčata, která osvětlují noční oblohu až u nás v severních Čechách: 50.9520931N, 14.9228203E


104 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page