top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Rozhledna na skokanském můstku v Lomnici nad Popelkou

Velmi netradičně umístěnou rozhlednu nalezneme nad Lomnicí nad Popelkou na úpatí kopce nazývaného Babylon. Rozhledna je umístěna na vrcholu nájezdové věže skokanského můstku K70, tedy věže zdejšího největšího můstku, patřícího k tomuto rozsáhlému skokanskému areálu. Autorem projektu skokanské věže s rozhlednou je Jaromír Stránský z Lomnice nad Popelkou a v roce 2007 za ní obdržel ve veřejném hlasování "Cenu sympatie" v soutěži o Stavbu roku 2007.

Ze skokanského areálu vede na vrchol kovové schodiště o 235 schodech, které je třeba k patě věže vystoupat.


Od betonové paty věže návštěvníka dovede na vrchol dalších 91 schodů a 7 vyhýbacích plošin. Plošiny i schody jsou tvořeny kovovou konstrukcí s rošty, skrze které je vidět dolů, a pohled do volné hlubiny pod sebou může kdekomu nahnat hrůzu. Prvním "záchytným" bodem pro ty co mají obavu z výšek je až dřevěná plošina pod startovištěm - přípravna (1. podlaha). Ta je i částečně kryta před nepřízní počasí shora samotnou vyhlídkovou plošinou a hlavně startovištěm, nachází se ve výšce 21,82 metrů nad zemí. Na startoviště pak vedou po obou jeho stranách dvě krátká schodiště. Po vystoupání se Vám naskytne pohled do hloubky na rozjezdový stůl a hranu můstku a hluboko pod ním celé doskočiště a část skokanského areálu. Po jednotlivých vysokých startovacích schodech musí návštěvník vylézt až nahoru do koruny "poháru" na vyhlídkový ochoz o šířce 2,4 metrů, který je tvořený jednotlivými prkny připevněnými na kovové konstrukci.


Prkna ovšem při chůzi vydávají křupající zvuky a je jen na Vás, jestli si na ně troufnete. Zatím se očividně ještě pod nikým podlaha nepropadla...




Výšlap na můstek je velký zážitek, ale pokud se bojíte výšek, návštěvu rozhledny raději vynechte. Mnoho míst bylo na můj vkus až moc otevřených (bez zábradlí) a prkna podlahy plošin vypadala, že mají svou největší slávu za sebou. Vstup na rozhlednu je na vlastní nebezpečí a zdarma, ale raději bych si za vstup něco připlatil, abych se mohl nahoře cítit bezpečněji....


 

KUDY SEM?

Pěšky můžete dojít ke skokanskému areálu po turistické značce z Lomnice nad Popelkou, ale také můžete dojet autem až k areálu skokanských můstků, odkud budete stoupat už jen po kovových schodech.



25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page