top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Ralsko III.- Obora Židlov: Místo, kde nejen zubři dávají dobrou noc

Aktualizováno: 9. 11. 2020

Věděli jste, že město Ralsko je po Praze, Brně a Ostravě čtvrtou největší obcí V České republice? Pojďme se do tajů tohoto místa více ponořit a zjistit, co zde nalezneme. Přeplněné ulice, davy turistů a pouliční stánky tu však nečekejte. Místo nich se zde totiž volně prohánějí zubři, mufloni, jeleni a vlci.


OBORA ŽIDLOV


Obora Židlov je druhou největší oborou v republice, která obklopuje bývalou tankovou střelnici. Oblast obory tvoří lesostep a lesy zabírají téměř polovinu rozlohy obory. Ta činí 38 kilometrů čtverečních.

Obora je oplocená, ale je volně přístupná pěším i cyklistům, díky otevřeným průchodům. Ty jsou tvořeny železnými rošty, takže se do obory lidé dostanou, ale zvířata tuto překážku nepřekonají a zůstanou v oboře.

A proč vlastně oboru navštívit a čím je zajímavá?

V prostoru obory je několik zaniklých obcí, které byly vysídleny po druhé světové válce. Je tedy možné najít tu a tam opuštěnou budovu, jindy zarůstající základy domů, škol, nebo kostelů. Na některých místech jsou k nalezení staré lípy, které pamatují ještě doby, kdy zde žilo německé obyvatelstvo. Díky své opuštěnosti je zdejší příroda zajímavá i kvůli rozmanitosti rostlin. Velmi zvláštní je střídaní rozmanitosti krajiny. V jednu chvíli se pohybujete po stepi, kde nerostou žádné vysoké stromy, abyste se o pár minut dál dostali do svěžího lesnatého údolí.

Zvláštní atmosféru dokreslují betonové střílny a jiné pozůstatky, které zde vybudovala sovětská armáda pro vojenské účely v době okupace. Zahlédnout lze z dálky třeba i zrezivělý tank a zbytky vojenských vozidel.

Velikou zajímavostí a asi nejznámějším lákadlem pro návštěvníky je možnost zahlédnout stádo zubrů, které v oboře volně žije. Ti jsou největší volně žijící zvířata v Evropě, jejich váha je kolem 900 kg. Vzhledem k velikosti obory je ale nutná velká dávka štěstí, abyste stádo zahlédli. Nutností je samozřejmě tiché chování, bez něj uvidíte maximální rostliny, ale na divoce žijící zvěř zapomeňte. Kromě zubrů žijí v oboře také mufloni, jeleni, daňci a divoká prasata.

My jsme byli v oboře v červnový letní podvečer a návštěva nás nadchla. Kromě mnoha vzácných rostlin, jsme viděli i spoustu zvěře. Viděli jsme spoustu zajíců (což není zas takové terno), kteří se ovšem nebáli cupitat jen pár metrů před námi. Viděli jsme dva divočáky, kteří naháněli celkem strach (byli fakt velcí). Co ve mne zanechalo největší dojem, bylo velké stádo majestátních jelenů. Ti postávali v nedalekém březovém remízku a větřili nás, i když jsme byli zcela potichu a bavili se šeptem. Když se po chvíli dali do běhu přes louku, došlo mi, že asi hodně dlouhou dobu neuvidím něco tak krásného...

Kudy sem?

Jeden z vchodů do obory je z obce Ralsko- Kuřívody, jde jsme zaparkovali a do obory se vydali pěšky. Vchodů je samozřejmě několik a je jen na Vás, kterou část obory se rozhodnete prozkoumat. Vzhledem k rozlehlosti místa je ideální volbou kolo. Jen pozor na to, abyste krajinu jen rychle nepřelítli, byla by to škoda.

 

Další místa týkající se Ralska naleznete na webu, případě v ZDE

Informace k Geoparku Ralsku lze čerpat i na stánce www.visitralsko.com

279 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page