top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Ralsko IV.- Zaniklé obce

Aktualizováno: 9. 11. 2020

Jdu po prašné cestě lemované mladými stromky. Kolem se rozprostírá vrásčitá krajina, kterou zakrývají divoce rostoucí keře, mezi nimiž se vinou vyšlapané cestičky od zvěře. Nad hlavou mi svítí slunce, obloha je azurově modrá a teplota je několik stupňů nad nulou. Když mne vyleká pohyb nějakého zvířete v houští, zastavím se a rozhlédnu se po pusté liduprázdné krajině. Vůbec nic nenasvědčuje tomu, že jsem právě na návsi bývalé obce.


V oblasti dnešního Ralska bylo do konce 2. světové války asi 20 obcí, ve které žilo kolem 7000 obyvatel. Po roce 1945 bylo z této oblasti odsunuto původní německy hovořící obyvatelstvo. Lokalita byla v následujících desetiletích používána jako vojenský výcvikový prostor, díky čemuž byly opuštěné vesnice zdevastovány a tento kraj zůstal do dnešních dnů prázdný. Slovo zde převzala příroda a proměnila ji na místo, kde se daří vzácným rostlinám i zvěři, včetně zubrů. 


Horní Krupá - Ober Krupai

Zaniklá obec byla asi tři kilometry dlouhá a ležela v úzkém údolí, které místy lemují strmé skalnaté svahy. Ač údajně patří mezi nejzachovalejší obce, mnoho věcí by náhodného návštěvníka neupozornilo na to, co zde bylo. Nejvýraznější lidské stopy lze vidět na svazích lemující údolí, kde se nalézá mnoho skalních sklepů. Můžete si všimnout i lipové aleje, která vedla z návsi ke kapli. Na mnoha místech rostou ovocné dřeviny a další stromy, které dosahují úctyhodných rozměrů díky svému stáří. Méně nápadné jsou pravidelné zarostlé základy budov v zemi, které musíte hledat, protože se nedochovaly zbytky obvodových zdí. Všechno to jsou ovšem střípky, které si musíte spojit, aby Vám došlo, že se nejedná o náhodně vysemeněný strom, osamělé stavení nebo vyschlé koryto potoka obklopené lípami. To vyschlé koryto je totiž cesta, která vedla od návsi ke kapli a lemovala ji lipová alej. Dnes tuto cestu kopíruje asfaltka, umístěná pár metrů vedle. Při sčítání lidu v roce 1921 bylo v Horní Krupé 65 domů a 305 obyvatel. Podrobnější informace k této obci naleznete na webech zanikleralsko.cz a zanikleobce.cz Kudy sem?

Až k obci se dostanete pohodlně autem nebo na kole. V mapce jsem zaznačil i místo bývalé návsi, zbytek už je na Vás a Vašem dalším pátrání ;-). Část obce leží za plotem v oboře Židlov, která je sice volně přístupná, ale ne po celý rok. Takže ne vždy se dostanete všude tam, kam jste si možná naplánovali.

Skalní sklep se studnou zakrytou pouze větvemi (u dřevěného zábradlí)
Zbytky zemědělského stavení


Krupský dvůr

KRUPSKÝ DVŮR patřil mezi čtyři největší hospodářství Ralsku. V současnosti jsou zachovány zbytky obvodové zdi stavení, včetně zdí obepínající pozemek. Před stavením stojí statná lípa, jejíž stáří se odhaduje přes 350 let.


Přímo od Krupského dvora vede skrz les, asi kilometr dlouhá, dubová alej. Celkem zvláštní vidět prastarou alej takhle kdesi v lesích. Když se alejí vydáte, zavede k hájovně Šlapka.




HÁJOVNA ŠLAPKA je původní Valdštejnská lesovna a jmenovala se Schlappen (Bačkora). Z hájovny mnoho nezůstalo, ale stále jsou její zdi zřetelně vidět, i když je pomalu pohlcuje les.


 

Další místa týkající se Ralska naleznete na webu, případě v ZDE

Informace k Geoparku Ralsku lze čerpat i na stánce www.visitralsko.com

131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page