top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Ralsko II.- Skalní skvosty: Průrva Ploučnice, Vranovské skály

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Věděli jste, že město Ralsko je po Praze, Brně a Ostravě čtvrtou největší obcí V České republice? Pojďme se do tajů tohoto místa více ponořit a zjistit, co zde nalezneme. Přeplněné ulice, davy turistů a pouliční stánky tu však nečekejte. Místo nich se zde totiž volně prohánějí zubři, mufloni, jeleni a vlci.


PRŮRVA PLOUČNICE


Pekelný jícen, Hromová rána, Čertova díra. To je výčet názvů, jež provází toto místo od jeho vzniku.

Na okraji tůně, do které vytéká řeka Ploučnice z tunelu si připadáte jak v pohádce. Průrva Ploučnice je asi 200 metrů dlouhý úsek, jež býval v minulosti náhonem hamru na zpracování železné rudy. Ploučnice se zde probíjí neprostupnou divokou krajinou. Je obklopena malými písečnými plážičkami, lesem, vysokými vytesanými skalními stěnami a několika, ručně tesanými, tunely. Velmi oblíbené je toto místo také pro vodáky, jelikož je možné na lodích průrvou projet a vidět zároveň další krásy, jež tato říčka nabízí. Podrobnější informace o průrvě jsou k nalezení ZDE.

Kudy sem?

Nedaleko průrvy je u hlavní silnice malé parkoviště.


 

VRANOVSKÉ SKÁLY A JULIINA VYHLÍDKA


Nedaleko Mimoně se nachází místo, pro hodně lidí neznámé. Zaparkujete-li v obci Vranov a vydáte se lesem do kopce, brzy dojdete k odbočce na vyhlídku. Z ní se Vám ukáží nádherné výhledy do širokého okolí. Lesy, louky a pole ještě doplní město Mimoň, které odsud máte jako na dlani. Na vyhřáté skále tedy můžete pohodlně lenošit, poslouchat zvuky přírody a kochat se krajinou, dokud Vás to neomrzí.



Kudy sem?

 

Další místa týkající se Ralska naleznete na webu, případě v ZDE



114 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page