top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Ralsko I. - "Černobylské paneláky", Hradčanské letiště a most v džungli

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Věděli jste, že město Ralsko je po Praze, Brně a Ostravě čtvrtou největší obcí V České republice? Pojďme se do tajů tohoto místa více ponořit a zjistit, co zde nalezneme. Přeplněné ulice, davy turistů a pouliční stánky tu však nečekejte. Místo nich se zde totiž volně prohánějí zubři, mufloni, jeleni a vlci.



 

O RALSKU


V první polovině 20. století byla oblast řídce osídlena německým obyvatelstvem. Od roku 1938 složil prostor německému Wermachtu jako cvičiště a od roku 1968 místo okupovala sovětská armáda. Ta se tu na "přátelskou" výpomoc zdržela až do roku 1991.


Po roce 1947 bylo německé obyvatelstvo odsunuto a vesnice, až na výjimky, zlikvidovány. Nezlikvidované budovy sloužily pro potřeby armády. Od té doby zmizelo ze zdejší krajiny 17 obcí a mnoho kostelů a hřbitovů.


Po odchodu sovětských vojsk byla zahájena sanace zdejší krajiny. Byla zde odstraňována munice, chemické látky a zdevastované budovy. Do dnes se nedoporučuje, na mnoha místech přímo cedulemi zakazuje, opouštět cesty z důvodu ohrožení života.



 


LETIŠTĚ HRADČANY

Letiště začalo vznikat roku 1938. Ke konci druhé světové války ho začalo využívat německé válečné letectvo. Od roku 1946 bylo hradčanské letiště využíváno československou armádou. Po roce 1968 bylo zabráno sovětskou armádou až do roku 1991. V roce 2000 se zde natáčel film Tmavomodrý svět.

Dnes zde přistávají malá letadla, i přes zákaz vjezdu zde na ranveji sprintují auta a na okrajích ranveje se pohybují cyklisté a inlinisté. Pokud Vás něco z toho nesrazí, můžete se dostat ke starým hangárům. Většina z nich slouží jako sklady, ale jsou i opuštěné a prázdné, na které můžete vyšplhat a kochat se výhledem do okolí.

Kudy sem?

My zaparkovali zde , před zákazem vjezdu, a zbytek jsme došli pěšky






 

"ČERNOBYLSKÉ" PANELÁKY V PLOUŽNICI

Po obsazení lokality sovětskými vojsky, byly na kraji Ploužnice (směrem k letišti Hradčany) postaveny panelové domy pro potřeby armády. Ty v současné době připomínají město duchů. Uvažuje se, že budou zbourány a nahrazeny novými budovami.


Kudy sem?


 

MOST V DŽUNGLI

Když vcházíte nedaleko Hradčanského letiště do lesa, zprvu by Vás nenapadlo, že tudy vedly koleje. O jejich přítomnosti svědčí pouze tu a tam rozpadlý dřevěný pražec, který se jako tichá vzpomínka, uprostřed lesa, pomalu rozplývá do ztracena. Spolu s ním se pomalu ztrácejí i vzpomínky na ruce, které most před 50 lety budovali. Na ruce sovětských vojáků...


Po příjezdu našich sovětských "zachránců" (1968) byl přes říčku Ploučnici vybudován tento železný most. Spojoval letiště Hradčany s Mimoní a používala ho výhradně pouze sovětská armáda. U mostu je postavený železobetonový bunkr, který ho stráží před nepřítelem do dnes...


Velká část mostu byla časem rozkradena. Co si nevzali lidé, dnes bere příroda.


 

Kudy sem?

Na předchozí mapce u "Černobylských paneláků" je most vidět. Zbytek je na Vás ;-).



 

Další místa týkající se Ralska naleznete na webu, případě v ZDE

770 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page