top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Praděd- mezi oblaky

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Jsme na dovolené v Jeseníkách a to, že jsou v celé republice tropy, pociťujeme velmi výrazně i zde. Před spalujícím sluncem není úniku. Ledovce tu nemáme, tak kam vyrazit, abychom se trochu ochladili? Možná tam, kde v minulosti byly...


23.7.2019

Vydáváme se v dnešním horkém dni autem z Vrbna pod Pradědem ke Karlově Studánce, na parkoviště Hvězda. Odtud v sezoně vyjíždí autobus každou celou hodinu směrem k vrcholu.


Ihned po zaplacení parkovného přijíždí tři, ano opravdu tři, linkové autobusy, které vyvezou natěšené davy na Ovčárnu, odkud se pak pěšky vydají k vrcholu Pradědu.


Na Ovčárně (1302 m.n.m.) panuje celkem příjemné klima, takže se řadíme do davu, který opustil autobusy a vyrážíme vstříc 5. nejvyšší hoře České republiky. Po čas výstupu na sebe přidáváme mikinu a větrovku a je nám skvěle. To ale nemohu říct o mnoha turistech v žabkách, tílkách a krátkých kraťáskách, kteří na vrchol hory jdou také.

Praděd leží v pohoří Hrubého Jeseníku a je nevyšší horou Moravy a Českého Slezka. Na Vrcholu pradědu průměrná roční teplota nepřevyšuje 1°C a i v letních měsících tu je tedy poměrně chladno. Hrubý Jesník je po Krkonoších druhé nejvyšší pohoří České republiky.

Na vrcholu Pradědu ve výšce 1492 m.n.m. celkem silně fouká ledový vítr a většinou jsme v mracích. I přes sníženou viditelnost děláme pro mnoho ostatních lidí nelogický tah a platíme si vstup na rozhlednu na vysílači. Zprvu vidíme z oken rozhledny pouze bílou mlhu všude kolem, ale vyjasní se a nám se otevřou výhledy do okolní horské krajiny. Pán mající na starost rozhlednu nám sdělí, že takovýto výhled dnes ještě nebyl a po prohlídce nás odveze zpět výtahem, k patě budovy.





12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page