top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Kolem lesních mohykánů ke skalní kapli v Modlivém dole

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Dnes máme v hledáčku skalní kapli v Modlivém dole. Jako správní fajnšmekři si ji ale necháváme nakonec a vydáme se na opačnou stranu. Na okruh, který se dá nakonec nazvat všelijak, jen ne nudným a otravným.


I. ČÁST- CESTA DO PRAVĚKU


Vydáváme se po žluté značce Svojkovského okruhu směrem k Bukovému údolí. Odsud stoupáme prudkou skalní soutěskou o několik desítek metrů výš a míjíme skalní bránu Kolonáda. Na kopci nás zaujmou velmi staré stromy, s majestátními obvody kmenů. Staré buky, duby a lípy tu zničehonic doplňuje chráněná Douglaska tisolistá, umístěná ve smrkovém lesíku, ve kterém působí jako obr mezi trpaslíky.


Vrch Slavíček
DOUGLASKA TISOLISTÁ je jehličnan, který byl u nás vysazen uměle a prakticky se v našich lesích nevyskytuje. Paradoxní je, že v současnosti je Douglaska (na Jablonecku) nejvyšším stromem ČR. Po Sekvoji vždyzelené se jedná o druhý nejvyšší jehličnan světa. TIP: Pokud promnete jehličky Douglasky mezi prsty, ucítíte vůni citrusů ;-)

Odsud se vydáváme opět do prudkého stoupání. Smíšený okolní les jsme vyměnili za les mnoha starých buků. Trošku si tu připadáme jak ve filmu Cesta do pravěku. Jsme malí, stromy obrovské. Skoro máme obavu, že zpoza starých vysokých stromů na nás vykoukne každou chvíli obrovský dinosaurus. Pocit přetrvává i poté, když se vyškrábeme na čedičový vrch Slavíček, kde si s výhledem na kopec Ralsko dáváme svačinu. Název zdejšího Vrchu je prý odvozen od zvuku větru, který vzniká na tomto vystrčeném čedičovém výstupku.

II. ČÁST- TEMNÉ ÚDOLÍ


Z vrchu Slavíček už vede cesta po zbytek naší trasy stále z kopce. Po nepříliš dlouhé době (dolů to jde mnohem rychleji) se dostáváme z doby čedičové do doby pískovcové, plné jeskyní. Pokračujeme skalní soutěskou dolů a za chvíli se před námi otevírá pohled na skalní kapli v Modlivém dole.


MODLIVÝ DŮL je místo opředené spoustou pověstí. Je to místo nešťastné lásky- dobrovolně tu zemřeli rytíř s dcerou sládka, kvůli rytířovým rodičům, kteří jejich lásce nepřáli. Jindy tu zas zabil selský chlapec svého soka v lásce. Je to ale i místo zázraků. Modlivý důl se stal místem, kde byly vyslyšeny modlitby a začaly sem proudit věřící. Modlit se sem chodil i císař Ferdinand V., když pobýval na zámku v nedalekých Zákupech.


Kudy sem?

Do Modlivého dolu ke skalní kapli je velice jednoduché se dostat. Auto můžete nechat na parkovišti pod hradem Svojkov. Odsud je to ke kapli asi 500 metrů po štěrkové cestě do kopce. Pokud Vám ale nejde pouze o zhotovení fotky kaple na Instagram a máte čas, doporučuji vydat se na okruh vyznačený v mapce ve směru, jakým jsme šli my. Je to krásný výlet ;-)

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page