top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Moritzburg, Meißen (D)- Tři oříšky a první evropský porcelán

Aktualizováno: 4. 9. 2020


Zima je dlouhá a zimní večery ještě delší. Když se naskytne příležitost někam vyrazit, dlouho neváháme. Víte o tom, že v těsné blízkosti Drážďan jsou dvě velmi zajímavá místa? V německém zámku Moritzburg právě probíhá výstava o Popelce. Ano, o té české pohádce z roku 1973. A proč v německém zámku? Protože se tam natáčela! Abychom sem nejeli pouze kvůli pohádce (to by bylo trochu dětinské, ale děti vlastně jsme), vybíráme si v mapě ještě další cíl. Město Meißen (Míšeň), které je známé především díky výrobě stejnojmenného porcelánu.


Na cestu se z Mnichova Hradiště vydáváme v sobotu v deset dopoledne a za dvě hodiny jsme na parkovišti v obci Moritzburg, u stejnojmenného zámku. Zasněženo jako v pohádce tu není, ale ani neprší, což nám vyhovuje. MORITZBURG U zámku si kupujeme vstupenku na výstavu "Drei Haselnüsse für Aschenbrödel" a jdeme se přenést do pohádky. Po procházce zámkem, nalezením filmových rekvizit a nakonec i ztraceného střevíčku Popelky (spíše střevíce- velikost minimálně 43) se vydáváme na procházku kolem zámku.


TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU: Natáčení začalo v prosinci 1972 v ateliérech Babelsberg, kde byly postaveny kulisy pro scény na tanečním sále a interiér špejcharu s Rozárkou. V lednu 1973 se natáčely exteriéry okolo zámku Moritzburg. Plesové scény se uvnitř nenatáčely, protože tamější taneční sál je obložen černými koženými tapetami zdobenými zlatem, což Vorlíčkovi spíše připomínalo hrobku. Natáčení provázel nedostatek sněhu. Proto byl použit sníh umělý, který vyráběly rybí konzervárny z rozemletých rybích kostí. Sníh zapáchal a do druhého dne se rozložil. Sypal se však pouze na místa, která snímala kamera. (Zdroj: Wikipedia)


 

MEIßEN Parkujeme na náplavce, přímo u historického centra. Nad námi se tyčí zámek a katedrála. Už teď se mi tu líbí!

Město je známé především kvůli výrobě míšeňského porcelánu, který se zde začal vyrábět roku 1710, jako první porcelán v Evropě.

Dominantou města jsou odjakživa zámek Albrechtsburg a Míšeňská katedrála. Zatímco zámek Albrechtsburg byl vystavěn až po roce 1470 (z architektonického hlediska se jednalo o první zámek v Německu), katedrála se začala stavět již roku 1250. Její věže ovšem byly dostavěny až v roce 1909. Stavba tedy byla dokončena po 659 letech od zahájení!


Zdejší vinařská oblast patří mezi nejsevernější v Evropě. Znalci tvrdí, že místní suché víno obzvláště vyniká.

Z náplavky u Labe jsme se prošli celým historickým centrem, plným malebných úzkých uliček, až k zámku a katedrále. Město má příjemnou historickou atmosféru. Tu doplňuje spoustu malých krámků, útulných restaurací a kaváren, schovaných ve starých budovách. Ve městě se tak cítíte opravdu, jak kdybyste se vrátili v čase do roku 1470.


 

Pro nás byla Míšeň jednoznačná perla tohoto výletu a jsme rádi, že jsme se na dnešní cestu vypravili. Navštívená místa nám vnesla do žil zas trochu toho objevitelského adrenalinu, na který jsme během zimy skoro zapomněli....

51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page