top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Hospitál Kuks a přehrada Les Království

Dnešní zamračenou neděli jsme se rozhodli vyrazit za hranice Českého ráje. Počasí je trochu loterie, často prší a bouří, ale stejně často svítí slunce. Jelikož nejsme z papíru, rozhodli jsme se vyrazit. Naším cílem se stali dvě tajemná místa nedaleko Dvora Králové- přehrada Les Království a hospitál Kuks.


24.5.2020

Zítřejším dnem končí jedno z omezení koronavirové pandemie v ČR a v rámci rozvolňování opatření by se mimo jiné měly otevřít turistům vnitřní prostory památek. Jelikož jsme se poslední 3 měsíce pohybovali pouze v okolí našeho bydliště, velmi nás lákalo vyrazit někam dál bez ohledu na to, že se nedostaneme na prohlídku vnitřku. Už nám volnost hodně chyběla...


LES KRÁLOVSTVÍ Nejprve jedeme k přehradě LES KRÁLOVSTVÍ. Jedná se o přehradu na Labi ležící v lese, která je naprosto jedinečná svým vzhledem. Stavitelé přehrady návštěvníkům ukazují, že i technická stavba může být krásná, ba dokonce pohádkově krásná.


Přehrada les Království oslavila v roce 2019 již 100 let existence a patří mezi nejkrásnější přehrady v ČR.



Je tu sice více lidí (což na fotkách nevypadá), než jsem očekával, ale bez problémů se dá zaparkovat na obou stranách přehrady. Přes hráz přehrady vede silnice a její projetí je také krásný zážitek. Při procházce na přehradě nás chytla bouřka, takže jsme udělali pár fotek v dramatickém světle a vyrazili dál.


 

HOSPITAL KUKS Od přehrady se vydáváme autem necelých 15 kilometrů k hospitlu Kuks, který se tyčí nad údolím Labe a vesničkou Kuks. Tato majestátní stavba však není zámek, jak se mnoho lidí domnívá.



Hospital Kuks je bývalý útulek pro vojenské vysloužilce, provozovaný v letech 1744–1938 řádem milosrdných bratří. Jednalo se o nejvelkorysejší institut svého druhu v pozdně barokních Čechách. Mimořádného významu dodala celému komplexu sochařská výzdoba z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Barokní plastiky umístěné pod širým nebem nekončí v místních zahradách, ale pokračují i v okolních lesích, kde skály, proměněné v obrovské sochy, dodnes vyzařují blahodárnou energii.

Od parkoviště jdeme kolem domků řemeslníků, které se nacházejí v západní části obce Kuks, dolů k Labi. Tato čtvrť je proslavená díky starým roubeným domkům, které byly postaveny na začátku 18. století pro místní řemeslníky a zaměstnance lázní.


Zde přecházíme most přes Labe a vydáváme se po rovné cestě k impozantní budově hospitlu, kterou lemují kopie soch Matyáše Bernarda Brauna. Procházíme se po prázdném nádvoří a dlouhou dobu pobudeme i ve velké bylinkové zahradě, kde nám společnost dělají pouze Braunovy sochy a vůně stovek druhů bylinek.


Od roku 1707 byl budován kostel, na který záhy navázala průčelní křídla, rozšířená později okolo nádvoří, které roku 1748 uzavřela jižní křídla s nemocnicí a stájemi. Následně byla založena bylinková zahrada, která je v současnosti volně přístupná.


Liduprázdno způsobené kombinací nedělního odpoledne, karanténou obyvatelstva a zavřených podniků ještě podtrhovalo proměnlivé počasí plné bouřek. To nám však dovolilo pocítit nezapomenutelnou atmosféru místa. Pocit, jako by z tohoto místa přímo sálal genius loci...


 

Kudy sem?


LES KRÁLOVSTVÍ

Zastavit se dá na malém parkovišti přímo u hráze přehrady. Přehrada je volně přístupná, parkoviště se neplatilo.


HOSPITAL KUKS:

Hned u sjezdu z hlavní silnice je větší parkoviště, kde jsme platili celodenní parkovné 60 Kč. Odsud je hezká procházka přes domky řemeslníků až k hospitalu.

101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page