top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Tajuplné Kokořínsko I.- Pokličky, Čertovy hlavy a větrný mlýn

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Jen kousek za Prahou leží krajina s malebnou přírodou. Je plná rybníků, hlubokých skalních údolí, středověkých cest, skalních labyrintů a téměř opuštěných vesniček. Vítejte v kouzelné krajině Kokořínska.



 

ČERTOVY HLAVY


ČERTOVY HLAVY je asi 9 metrů vysoký pískovcový skalní útvar, který shlíží nad obcí Želízy na údolí Labe. Sochař Václav Levý jej vytesal v letech 1841-1846. Svou velikostí nejsou mimořádné pouze z českého pohledu, ale možná i ze světového. Často jsou totiž srovnávány s většími portréty čtyř amerických prezidentů na Mount Rushmore v Jižní Dakotě. Naše skály naštěstí "nezdobí" hlavy Zemana nebo Klause, ale hlavy ďáblů, které jsou o téměř století starší než ty presidentské z Jižní Dakoty. Z lesů Kokořínska shlížejí do okolní krajiny již přes 170 let!


Kudy sem?

Pokud přijedete autem, zaparkujte v obci Želízy. Z té vedou dvě cesty. Jedna krátká, ale hodně strmá. Druhá o trochu delší a také se ní zapotíte, ale o dost méně.

 

HRAD KOKOŘÍN

HRAD KOKOŘÍN, ač tak nepůsobí, je stavba docela mladá. Vybudován byl již během 13. století, ale od 17. století začal chátrat a stala se z něj zřícenina. Současná podoba pochází z let 1911-1916, kdy byl opraven a zrekonstruován.


 

POKLIČKY


Skalní útvar POKLIČKY nevznikl po zásahu člověkem, jako Čertovy hlavy, ale ryze přírodní cestou. Jejich tvarování je dáno odvětráváním pískovce a jeho rozdílným složením v horní a dolní části. Zatímco tvrdší vrstva s příměsí železa drží tvar, spodní měkčí vrstva postupně zvětrává.


Když vylezete od silnice po schodech do kopce, ocitnete se na skalní plošině, odkud jsou pokličky krásně vidět.



Kudy sem?

Když přijedete autem, dá se zaparkovat na parkovišti pod Pokličkami. Odsud je to pár set metrů po schodech do kopce.


 

VRÁTENSKÝ VĚTRNÝ MLÝN

Větrný mlýn holandského typu stojí nedaleko obce Vrátno. Mlýn byl postaven roku 1870 a sloužil k drcení kostí na prášek. Kosti kupoval majitel mlýna u řezníka a následně používal kostní moučku na hnojení polí. Za doby války byl mlýn hojně využíván na mletí různých druhů obilí.


Od roku 1923 byl mlýn opuštěn, postupně chátral a byl rozkrádán. Roku 1934 stály pouze obvodové zdi a roku 1971 byla na místě pobořená ruina, jejíž zdi sahaly asi do úrovně prvního patra. Dnes je mlýn uveden do původního a funkčního stavu, díky majiteli, který zchátralý objekt zakoupil a od roku 2014 restauroval.


Jelikož se nejedná o muzeum, mlýn není volně přístupný. I z venku Vás však přenese v době o 150 let zpátky a minulost Vám ožije před očima.


 

Kudy sem?

Mlýn leží doslova uprostřed polí. Dá se k němu dojet po asfaltové cestě, ta není omezena zákazem vjezdu. K mlýnu vedou z obce Vrátno ukazatele.



128 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page