top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Polsko- Karpacz

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Anomálie gravitace, norský dřevěný kostel ze 13. století na úpatí Krkonoš, 2 parky miniatur, dům na hlavě. To je jen několik zajímavostí, kvůli kterým jsme se vydali na celodenní výlet autem do Polska.


27.8.2016, kostel WANG

Cestu zahajujeme v sobotu dopoledne. Do Karpacze v Polsku bychom měli dojet zhruba za hodinu a třičtvrtě, přes hraniční přechod v Harrachově. Rozhodl jsem se pro cestu přes Jablonec nad Nisou. Druhá trasa vede přes Železný Brod. Je kilometrově téměř stejná, jen o pár minut delší. Takže spíše záleží na náladě a dopravní situaci, kudy se rozhodnete jet. Na hranicích v Harrachově ještě zastavujeme u směnárny a měníme si peníze (dokonce bez poplatků). Jak jsme později zjistili, mít u sebe hotovost se v Polsku hodí.


Do Karpacze přijíždíme podle plánu před polednem. Nejprve přijíždíme na centrální velké parkoviště ke svatyni WANG. Tady poprvé vytahujeme polské zloté a platíme za parkování.

Původně vikinský kostel WANG byl postaven již roku 1175, v norské rybářské vesničce VANG. Později byl rozbrán a prodán, jelikož na jeho místě měl stát kostel větší, zděný. Shodou spousty okolností mu bylo nakonec vyčleněno místo v Polsku na úpatí Krkonoš a roku 1842 zde byl položen základní kámen. Proto si v současné době můžeme vychutnat netradiční severskou dřevěnou stavbu, nad kterou se pyšně tyčí nejvyšší hora České Republiky- Sněžka.

Odsud se přesouváme na místo, kde má být ANOMÁLIE GRAVITACE. Jedná se o místo, kde je silnice mírně z kopce, přesto se odbrzděné auto, či naplněná, volně položená láhev, samovolně pohybují do kopce. Traduje se, že na daném místě se točí vodní vír na druhou.stranu, než je na naší polokouli běžné.


Nám se podařilo místo celkem jednoduše najít, ale s děláním pokusů to již bylo horší. U uvedeného místa je totiž zákaz zastavení, a v okolí nedostatek míst k zaparkování, která by byla zdarma. Samozřejmě všude přítomní poláci v reflexních vestách a s papírovou cedulí v ruce s nápisem "10 zlotých" by Vám zaparkovat umožnili, ale po placeném parkovném u kostela Wang se nám již nechtělo zbytečně dál utrácet. Na silnici byl ke všemu dost velký provoz, tak člověk nemohl v klidu ani spáchat přestupek (zastavení na zákazu zastavení), natož pokládat na silnici předměty a zjišťovat kam se budou kutálet, případně laborovat se směrem vodního víru. Za nás to skončilo nerozhodně. Z pohledu osoby sedící v autě mi skutečně připadalo, že se auto pohybuje na opačnou stranu, než bych čekal. Z venku to ale prý vypadalo, že se pohybuje správně. Tak nevím...


Již nám dost začínalo kručet v žaludcích, vydali jsme se tedy směr centrum, kde je pěší zóna (promenáda) plná obchůdků, stánků a restaurací. Místní nazývají tuto "pěší zónu" DEPTAK.


Pěší zóna Karpacz

Zaparkovali jsme hned ve vedlejší ulici na centrálním parkovišti. Jak jinak, placeném. Nutno říct, že ceny v Polsku (i v této turistické oblasti) nejsou nijak závratně vysoké, takže se to dá přežít. DEPTAK je ve skutečnosti ulice uzavřená pro vozidla, plná obchodů, stánků a restaurací. Takže pokud máte hlad jako my, určitě nebudete mít problém si nějakou z restaurací vybrat.

KARPACZ je menší městečko s počtem obyvatel blížícím se pěti tisícům. Leží na úpatí Krkonoš v nadmořské výšce 480-885 m n. m. Osu města tvoří 7 kilometrů dlouhá ulice, končící ve výšce 820 m n.m. Správní území města dosahuje až na vrchol Sněžky, na které je možné přejít do Česka.

Po jídle a procházce jsme sedli do auta a jeli k parku evropských miniatur. V okolí je ještě park polských miniatur, ale vzhledem k tomu, že Polsko tolik neznáme, rozhodli jsme se pro miniatury evropské. Cesta byla dlouhá asi 8 kilometrů a za chvíli jsme byli na místě.


Na internetových stránkách parku Miniatur Budowle Świata je uvedeno, že prohlídka zabere zhruba hodinu. Ve skutečnosti je to prostor spíše o velikosti větší zahrady a prohlídka Vám zabere pravděpodobně dobu kratší. Miniatur je tam ovšem dost, naprostá většina pro nás byla známá a prohlídku jsme si užili. V kombinaci s levným vstupným jsme byli maximálně spokojeni. 


 

PARK MINIATUR:



 

Odkazy a adresy míst:


1 167 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page