top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Zimní výšlap na pohádkové Ralsko

Aktualizováno: 21. 1. 2021

Ralsko, dominanta krajiny nad Mimoní, má tvar kužele na jedné straně ukousnutého, na vrcholu ční zbytek hradní věže. Vrch Ralsko v minulosti nepatřil mezi turisticky vyhledávané lokality, protože se nacházel v zakázaném prostoru, ve kterém se těžil uran a který byl obýván armádou. Dnes je však toto místo turisty znovu objevováno.

Putování začínáme v obci Vranov u Mimoně, odkud po turistické značce vede cesta lesem. I přes čerstvě napadaný sníh nám cesta nedělá příliš velké potíže. Potíže začínáme pociťovat odhadem v půlce cesty, kdy se několikrát dostáváme na velmi prudký svah. Nahoru se ještě celkem vyškrábeme, ale lidé co jdou dolů nás varují, že si zpáteční cestu užijeme. Myslím si své o jejich nevhodné obuvi, která dle mého potíže způsobuje. Jak jsem později zjistil, byla cesta dolů skutečně očistcem a pomohly by leda tak nesmeky. V poslední části cesty znatelně přituhlo a mokrý sníh začal ledovatět. Po překonaných potížích se nám pak ovšem naskytl pohled hodný Starků z Hry o Trůny, který nám vyrazil dech. Celá zřícenina hradu byla v ledovém objetí a vypadala zcela neuvěřitelně.




Středověkou přístupovou komunikaci na hrad můžeme sledovat až v jejím posledním úseku, pod vystupujícím skalním bradlem. Její pokračování směrem dolů není jednoznačné. Komunikace ústí na severovýchodním opyši, vyděleném od hradního areálu mohutnou štítovou zdí, a vstupuje do branky pro pěší, prolomené v hradbě, kterou stavitel založil téměř kolmo k čelu hradu. Cesta obíhá severozápadní zaoblený konec zdi do brány, sledovaná okrajem svahu, takže prostor před vstupem neposkytoval mnoho místa pro rozvinutí útoku. Úprava průchodu hradbou sice není původní, 120 cm široká brána se segmentovým obloukem však podržela původní rozměr, který vylučuje vjezd povozů do nádvoří.

Archeologické nálezy dokládají existenci hradu již ve 13. století. Se jménem Ralsko se v písemných pramenech setkáváme k roku 1339 v predikátu Heřmana, není však jasné, zda se jednalo o hrad, či sídlo pod ním. Se záznamy vztahujícími se nesporně k hradu lze počítat až od konce 14. století, kdy byl majetkem Jana z Vartenberka a Ralska. V roce 1426 hrad obléhali husité, úspěšní však byli až při druhém obležení v roce 1435. Poté za rychle se střídajících majitelů Ralsko počalo ztrácet svůj význam a již roku 1505 se uvádí jako zámek pustý.


 

KUDY SEM?

Ideálním výchozím bodem je obec Vranov u Mimoně, odkud na hrad vede červená turistická značka.


28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page