top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Ještěd, Hamr na Jezeře, Stráž pod Ralskem

Aktualizováno: 4. 9. 2020

Jeli jsme se podívat do Liberce do Sconta na nějaký nábytek... A jak to nakonec skončilo uvidíte v tomto článku...



Po návštěvě Sconta, kde jsme nakonec nic nepořídili nasedáme do auta. Přes přední sklo vidíme vysílač Ještěd, který vypadá, jakoby byl položený na placaté střeše Sconta. Po vyřčení věty "hele, co kdybychom se jeli podívat na Ještěd?" přichází okamžitý souhlas, tak vyrážíme!


Zaparkovali jsme na "prostředním" parkovišti u semaforu, asi 1 km pod vrcholem JEŠTĚDU. Cena parkovného činila 100 Kč/ den. Což může být na první pohled dost, ale po porovnání s cenou lanovky je to v pohodě. Další možností, jak se dostat k vysílači je pěší túra z Liberce.


HORA JEŠTĚD je vysoká 1012 m.n.m. a na vrcholu se nachází hotel s vysílačem a restaurací. Aktuální podoba hotelu je v provozu od roku 1973, kdy byl hotel slavnostně otevřen.

Z Ještědu jsme v dáli viděli rozlehlé vodní plochy. Po chvíli pátrání jsme zjistili, že to jsou Hamr na Jezeře a Stráž pod Ralskem. Vyrazili jsme tedy tím směrem.


 

HAMR NA JEZEŘE je obec ležící na okraji bývalého vojenského prostoru Ralsko. Dnes slouží Hamr na Jezeře a jeho okolí především k rekreaci a turistice, ale nebylo tomu tak vždy. Již od 14. století se v okolí těžila železná ruda. V 19. století se od těžby rudy ustoupilo a začala zde bujet rekreace a lokalitě začalo být přezdíváno "Riviéra severu". V roce 1952 se na místní pláži natáčel film Dovolená s Andělem. Již od roku 1945 začínala být lokalita postupně poničená těžbou uranu, kdy se z jezera začínala ztrácet voda a rekreační střediska začala chátrat. Od roku 1968 sem zasahovalo uzavřené sovětské vojenské pásmo. Až od roku 1990 docházelo k útlumu těžby, opětovně bylo napuštěno Hammerské jezero vodou a pozvolna se to tu opět měnilo na rekreační oblast, jak ji známe dnes. Uran se zde definitivně přestal těžit až roku 2001.


My jsme odsud pokračovali do Stráže pod Ralskem. Zde jsme si vybrali v bankomatu hotovost a jeli jsme na vynikající zmrzlinu.

 

STRÁŽ POD RALSKEM má historii hodně ovlivněnou již zmiňovanou těžbou uranu, je tedy podobná s Hamrem na Jezeře. My jsme se tu ovšem o historii příliš nezajímali a hledali jsme, široko daleko vyhlášenou, zmrzlinárnu.


Zmrzlinárna Stráž má v sezóně každý den v nabídce kolem 140 druhů zmrzlin, které jsou často dosti netradičních příchutí (masová, svíčková, sýrová atp). V nabídce jsou ale k nalezení i nějaké tradičnější chutě, takže "konzervativci" se nemusí bát :-). Parkovat se dá v ulici přímo u zmrzlinárny, ale v některých částech ulice je zákaz zastavení, takže to je potřeba si ohlídat. Jak jsme sami mohli vidět, policie se tam vyskytuje často a očividně dost často uděluje pokuty za špatné stání. Nevím jak to tam vypadá ve všední den, ale o naší sobotní návštěvě jsme parkovací místo hledali déle a stáli jsme nakonec hodný kus od zmrzlinárny. Krom parkování se o víkendu nebo o dnech pracovního volna také musí počítat s delší frontou při nákupu zmrzliny. Já osobně jsem tuto zmrzlinárnu neznal, takže o to víc mne překvapilo množství přítomných lidí. Je vidět, že ve zdejším kraji jsem patřil mezi pár jedinců, kteří to neznali.

Poté jsme se po silnici vraceli směrem na Osečnou, kde jsme odbočili z hlavní silnice. Zde začala velmi pěkná a velmi úzká silnička bez výmolů, která vedla malebnou lesní krajinou, lemovaná vískami či opuštěnými staveními. Tuto nádhernou silničku bych tituloval překvapením dne :-).

Cestou domů jsme ještě pokračovali na Klášter na Jizerou a v pivovarské restauraci Skála jsme si dali pivo. Což bylo takové příjemné zakončení našeho dnešní cestovního dne.


 
34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page