top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMiroslav Novotný

VÝLET: Balkánské perly (2012)

Aktualizováno: 4. 9. 2020


Místa, která ve mne zanechaly největší dojem z dovolené 2012 v Chorvatsku, s výletem do Bosny a Hercegoviny.

 

SPLIT (HR) - NP KRKA (HR)- MOSTAR (BIH) - VODOPÁDY KRAVICE (BIH).

 


Na podzim roku 2012 jsem se nedokopal k tomu sepsat cestopis z naší dovolené v Chorvatsku, což mne dodnes mrzí a zpětně už to z hlavy nedám. Na to se mi vzpomínky už dost rozostřily. Pozitivních zážitků bylo mnoho, ale cestování přináší občas i smutné věci. Nejvíce mi v paměti utkvěla bohužel jedna takováto vzpomínka.


V olivovém sadu v jižní Dalmácii panovalo opravdu velké vedro. Náš kempingový soused, veselý německý důchodce z karavanu, nám půjčil stoleček. Asi 2 hodiny po vrácení se z karavanu ozvala rána, přijela záchranka a poté i policie. Pán měl infarkt. Ani nechtějte vědět, jak se nám večeřelo při pohledu na vozidlo pohřební služby a brečící paní opodál... :-(


 

Zkusil jsem zaostřit alespoň na několik míst, které mne o dovolené opravdu okouzlily a která bych doporučoval navštívit každému.



SPLIT


Na nábřeží Splitu i ve starých uličkách na Vás dýchne historická atmosféra, která je podpořena spoustou památek. My jsme po procházce skončili na rybím trhu, kde jsme si v bistru objednali kopec sardinek a spokojeně se nadlábli.


 

NP KRKA


NP KRKA je krásné místo s nádhernou přírodou. Lidí tu bylo dost, ale není se čemu divit. Velkou zajímavostí pro nás byla možnost koupání přímo u vodopádů, kterou jsme rádi využili. Paráda!


 

MOSTAR (BIH)


Mostar leží asi hodinu cesty od chorvatských hranic. Pokud se nezaseknete jako my na hranicích, budete tam z Chorvatska za chvilku.


Vznik města se datuje do 15. století do doby, kdy místo obsadili Osmanští Turci. Mezi hlavní dominanty patří Stari most a pevnost (dnešní město u řeky). Po válce v 90. letech však byla velká část města zničena, včetně mostu. Ten byl po rekonstrukci znovuotevřen v roce 2004. Mimo historického jádra města jsou však stopy války všudypřítomné. Opuštěné, padající i rozstřílené budovy stále lemují okolí hlavní silnice. Po opuštění města zas až příliš často míjíte cedule upozorňující na minová pole.


Město tvoří z velké části muslimové, alkoholu se tedy v mnohých restauracích nedočkáte :-)




 

VODOPÁDY KRAVICE (BIH)


Pouhých pár kilometrů od chorvatských hranic leží v Bosně a Hercegovině vodopády Kravice. I zde, jako v NP KRKA, je možnost koupání přímo v tůni pod vodopády. V době naší návštěvy (půlka září) bylo prázdné parkoviště, nic jsme neplatili a bylo zde jen pár lidí. Teplota přesahující 30°C nás přiměla se zde smočit. V recenzích na Googlu lidé občas píší, že se platí parkovné nebo vybírá vstupné. My takovou zkušenost z roku 2012 nemáme, ale těžkou soudit, jaká je situace v dnešní době.




34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page